Баня и тоалетнаМебели и обзавеждане

ТОАЛЕТНАТА ЧИНИЯ – ЛЕСНО ЛИ Е ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРОТО?!

Място за усамотение; там , където и царят ходи сам; двете нули; веце-то и още куп други интересни имена се използват за едно-единствено място – тоалетната.  Някои са много експедитивни в използването ѝ, други пък напротив – прекарват в нея доста време, четейки или с телефон в ръка. Интересуващи се от тази тема са си направили труда и са изчислили, че прекарваме от 3 до 5 години от живота си, затворени в малкото помещение!!! При тези  показатели явно е добра идея да се погрижим за удобството в нашата тоалетна.

Обръщайки поглед назад във вековете, със съжаление трябва да отбележим, че хората и животните не са се отличавали много по отношение удовлетворяване на естествените си нужди. В средновековието е било обичайна гледка хората да се облекчават направо на улицата, без да се срамуват от това. Мръсотията е причина болести и зарази да върлуват навсякъде. Преди около 4500 години се появяват първите системи от тръби, които позволяват отвеждането на нечистотиите. Появяват се и първите обществени тоалетни, но използването им е било достъпно за погледите на всички. Хората се настанявали удобно и водели дълги разговори, обсъждали държавни дела и дори закони. Кралят-слънце пък давал аудиенции, седнал на своето тоалетно гърне. През 16-ти век един англичанин на име сър Джон Харингтън изобретява първата вътрешна тоалетна. Монтира я в дома си, а втори екземпляр подарява на кралица Елизабет. Тя обаче не остава очарована, защото според нея устройството вдига много шум. И така минават 200 години… През 1775 година друг англичанин – часовникарят Александър Каминск, регистрира патент за тоалетна с течаща вода. Той използва изобретението на сър Джон, като го усъвършенства. Именно той въвежда двойно извитата тръба, която днес наричаме сифон, за да предотврати отделянето на неприятни миризми.

Можем да говорим още много за това през какви етапи е преминало развитието на тоалетната и тоалетната чиния в частност. Ние от Мебели Арена обаче ще разгледаме подробно каква е тоалетната чиния в днешни времена и как да направим най-добрия избор при покупка.

И така. Ще се постараем да направим една своеобразна класификация на видовете тоалетни, техните минуси и плюсове.

Според предназначението

По този показател можем да разделим тоалетните на две основни групи:

 • За обществено ползване – по незнайни причини през последните години някак се наложи монтирането на тоалетни чинии на места, предназначени за използване от много хора. Това със сигурност не е най-доброто от хигиенична гледна точка решение. Препоръчително е на обществени места да се монтират т.н. клекала. Е, не е толкова красиво и изискано, но пък определено е по-практично и здравословно.
 • За лични нужди – в тази категория влизат всички тоалетни, които имаме в домовете си. Те са предназначени за ползване от членовете на домакинството и поради тази причина трябва да са съобразени с техните потребности. В някои семейства хората са по-високи, в други по-едри, в трети ниски и т.н. Това е първият фактор, който трябва да се вземе предвид при покупката на тоалетна чиния. Тя трябва да бъде удобна за ползване от всеки член на дома или поне за по-голямата част от тях.

Според формата и размера

Вече споменахме, че размера на тоалетната чиния трябва да се съобрази с ползвателите. В магазините за санитария можете да намерите по-компактни тоалетни, среден размер и големи такива. Те осигуряват нужния комфорт при ползване. Не се притеснявайте да изпробвате удобството на изложените мостри – достатъчно висока ли е чинията, достатъчно широк ли е отворът, чувствате ли се добре на нея. По този показател различаваме:

 • Малки
 • Средни
 • Големи

От значение е и формата – не само за използването ѝ, но и за цялостната визия на помещението. Има изключително красиви дизайни, които приковават погледа веднага. Те могат да променят изцяло начина, по който изглежда вашата тоалетна или баня. Основните видове, които различаваме са:

Според цвета

Масовият цвят, който се използва за санитарен фаянс е белия. В случай обаче, че решите да нарушите клишето и да създадете нещо различно, няма да имате проблеми. Пазарът предлага достатъчно разнообразни като цвят тоалетни чинии. Естествено, можете да закупите и подходящ по цвят капак, което ще завърши цялостната визия. И така. По този признак различаваме два вида тоалетни чинии

 • Бели
 • Цветни
Цветове на тоалетни чинии

Стил

Ако сте решили да си потърсите нова тоалетна чиния и направите проучване на пазара, ще останете изненадани колко различни като стилове тоалетни чинии ще откриете. Особено богат избор предлагат интернет магазините. Там ще видите не само красиви дизайнерски решения, но и чиста проба кич.

Ноооо, хора всякакви, вкусове също. Основавайки се на този признак, ще разделим тоалетните чинии на два основни вида:

 • Стандартни
 • Дизайнерски – в тази група влизат всички чинии, които излизат от границите на стандартите. Може да видите чинии, носещи логото на известни марки, с декорации, златни, сребърни. Може би тук е мястото да споменем, че се произвеждат тоалетни чинии с осветление. Те все още не са навлезли широко в бита, така че може би мястото им е в раздел дизайнерски.

Според материала

Освен от порцелан можете да намерите тоалетни чинии и от други, нестандартни материали. По този признак ще ги разделим на следните групи:

 • Порцеланови
 • Мраморни
 • Метални (стомана)
 • Други

Според вида на казанчето

Може би си мислите, че времето на тоалетна с висящо казанче е отминало безвъзвратно. Много грешите! Просто дизайнът им днес е осъвременен и безспорно много красив. Ще си позволим да разгледаме по-подробно всеки отделен вид, защото този избор е един от основните, който трябва да направите.

Високо казанче за тоалетна чиния

Високо казанче

Този дизайн е много красив и носи в себе си безспорен винтидж елемент. Ако цялостната визия на помещението е подчинена на този стил, то това би било едно чудесно решение за вас.

Ниско казанче за тоалетна чиния

Ниско казанче

Това  решение е разновидност на гореспоменатия вариант за постигане на ретро стил. При него се изисква по-малко място за монтаж и е удобно за по-малки помещения. Красив и стилен, този избор определено предизвиква усещане за изисканост и лукс.

Тоалетно казанче

Стандартно казанче

До такъв тип монтаж се прибягва когато има дефицит на място или разположението на оборудването в помещението не позволява да се монтира моноблок. Удобството при него е, че казанчето може да се монтира странично с помощта на система от тръби. По-скоро остаряло и непопулярно, но не и невъзможно решение.

Моноблок

Моноблок

Най-популярния вид тоалетни на пазара. При тях тоалетната чиния и казанчето са едно неразделно цяло. Големината и обема на казанчето могат да са различни, но същото важи и за формата. За пространства с малки размери има удобно решение – ъглов моноблок. Така възможностите да обзаведете дори и малката баня или тоалетна стилно и удобно, нарастват многократно.

Вградено казанче

Тази система е най-новото и модерно решение, което стана много популярно през последните години. Това се дължи на изчистената визия на помещението, както и на красотата и удобството на големия, вграден в стената бутон. При монтаж на този тип казанче цялата конструкция остава невидима за окото, защото се вгражда в стената. Погрешно се мисли, че по този начин се губи много място от помещението. Реално погледнато, ако стената не се изгради по цялата височина, а само по самият механизъм, над него остава достатъчно място. То може да бъде използвано по много находчиви начини и да внесе свежест и модерна нотка в помещението.

Според метода на монтаж

Този признак касае начина, по който тоалетната чиния се позиционира спрямо пода и стената. Тук основните положения са:

Конзолни тоалетни чинии

Висящи на стената – конзолни

При този монтаж чинията е захваната единствено към стената и няма съприкосновение с пода. Това улеснява почистването на помещението. Много хора изпитват страх, че чинията може да падне, но той е напълно необоснован. Структурата за монтаж е изчислена да издържа тегло от 200 кг.

Стоящи до стената тоалетни чинии

Стоящи до стената

Този тип монтаж е по-традиционен. Положителната му страна отново е свързана с процеса на почистване, защото няма труднодостъпно пространство зад чинията. Красив и удобен начин да оборудваме тоалетната.

Стоящи тоалетни чинии

Свободно разположени

При него чинията се монтира на произволно място, като остава видима система от тръби за връзка с мръсния канал. Този участък обикновено е труднодостъпен и много неудобен за почистване.

Ъглова тоалетна

Ъглова тоалетна

Много добро решение за малки пространства, което позволява да не правим компромиси с модерните и красиви тенденции на обзавеждане на съвременните бани и тоалетни.

Според метода на оттичане на водата

Тук можем да разграничим два типа системи, които зависят от типа и капацитета на канализацията в сградата.

Хоризонтално оттичане

При нея извода за оттичане на нечистотиите е тръба, разположена успоредно на пода и отлят с казанчето. От там за включване в главната канализация се използват маншони и гъвкави тръби.

Вертикално оттичане

Тази система е малко по-остаряла и се използва предимно в сгради, строени през миналия век. При нея оттичането става през отвор в пода, който се свързва с канализацията на сградата.

Според вътрешното оформление на чинията

Начинът, по който е оформена чинията във вътрешността, определя и начина на събиране на нечистотиите по време на използване и процеса по тяхното последващо почистване. Основните форми са три:

Фуния

При този тип оформяне се постига незабавно попадане на нечистотията в канала. Този процес обаче много често е съпроводен с пръски, което го прави не дотам хигиеничен

Белвил

При този тип оформяне се постига незабавно попадане на нечистотията в канала. Този процес обаче много често е съпроводен с пръски, което го прави не дотам хигиеничен

Козирка

Този модел е най-разпространен. Той е много близък до модел фуния, но една минимална промяна в извивката предотвратява образуването на пръски.

Според техниката на отмиване

Начинът на отмиване на натрупаната мръсотия е също много важен. Той трябва да е достатъчно ефикасен, да няма излишно пръскане на вода извън чинията и да е икономичен. Определяща за целта е посоката на движение на водния оток. По този признак различаваме следните техники:

 тоалетни чинии с кръгово отмиване

Кръгово отмиване

при нея водата се насочва със сила под ръба и облива цялата тоалетна чиния. Почистването е ефективно, но разходът на вода е малко по-голям.

 тоалетни чинии с каскадно отмиване

Каскадно отмиване

Водата се насочва от задния край на чинията, което не позволява ефективно почистване всеки път. Освен това като недостатък можем да отбележим наличието на пръски и необходимостта от използване на четка за пълно почистване.

 тоалетни чинии без ръб

Без ръб

Тази техника е сравнително нова, но се смята за много хигиенична и ефикасна. При нея водата облива цялата чиния и тъй като няма ръб, под който да се задържат нечистотии, процесът е много ефективен.

Самопочистващи тоалетни чинии

Самопочистващи се

Тези чинии все още не са навлезли в масова употреба, но си заслужава да ги споменем. Те са снабдени с управляващи панели и множество сензори, които задействат процеса по почистване веднага след използване на тоалетната. Възможно е да има и функция за автоматично спускане и вдигане на капака, подгряване и куп други екстри. Цената им естествено е висока, но пък и има защо.

Както сами видяхте, дори една обикновена тоалетна чиния има редица важни характеристики, с които трябва да се съобразим при покупка. Надяваме се, че нашите съвети и напътствия са ви били полезни и ще се ориентирате лесно във вашия избор.