Баня и тоалетнаМебели и обзавеждане

МОНТАЖ НА ДУШ КАБИНА – ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

Поддържането на добра лична хигиена е не просто необходимо, то е задължително. Ежедневният душ е здраве, свежест, бодрост, радост за тялото и душата. Но след всеки душ банята е мокра, а вие бързате и няма кога да подсушите… С времето влагата си казва думата и започва да избива мухъл, което е не само грозно, но и много неприятно. Какво да направим?

Най-доброто решение на този проблем е да монтирате душ кабина в банята. Така, когато си взимате душ, ще запазвате останалата част от помещението суха, а влагата ще бъде ограничена в пространството на кабината. Това е практично решение, което пести време за почистване и същевременно позволява банята да запази добрия си вид дълго време.

Мога ли сам да монтирам душ кабината?

Моделите кабини, които се предлагат на пазара са с отваряеми, плъзгащи или сгъващи се врати. Освен това те могат да бъдат разделени на парни, хидромасажни и обикновени. Състоят се от основно тяло, поддушово корито, разпръскващи елементи и някои допълнителни екстри. В случай, че имате добра инженерно-техническа мисъл и сръчни ръце, то бихте могли да се справите с монтажа на кабината сами. Препоръчително е да се запознаете с публикуваните в мрежата материали по темата. Обикновено те са добре илюстрирани със снимки или видео и подробно е разяснена всяка стъпка от процеса. Ако обаче нямате опит с монтаж на ВиК инсталации и не сте наясно как да разчетете чертежите и инструкциите в документацията ви съветваме да се обърнете към специалист. Той ще направи предварителен оглед и ще ви даде професионално становище дали въобще помещението е подходящо за монтаж на кабина. Това е важно, защото за да се монтира правилно тя и да се избегнат неприятности в бъдеще, трябва да се спазят някои основни правила. Стените трябва да са прави и да сключват идеален прав ъгъл. Така кабината ще прилепне идеално към стените и няма да има никакви течове. Хидроизолацията на фаянса трябва да е много добра, а фугите да се запълнят с водоотблъскващ пълнеж.

модерна душ кабина
модерна душ кабина

От какви елементи се състоят душ кабините?

Доставката на кабината обикновено се извършва в три отделни кашона, които трябва да разопаковате внимателно, за да не изгубите някои дребни части. Коритото е с регулиращи се крачета. С тяхна помощ се постига възможно най-малък ъгъл спрямо сифона и се нивелира. Паравана е най-удобно да се сглоби извън банята, като се монтира само неподвижното стъкло. Хидромасажният панел е с фабрично направени връзки, като трябва да се свържат само душовете и връзките към тръбопровода. След монтажа на паравана и нивелация се слага подвижната врата и се уплътнява кабината със силикон.

пример за душ кабина

Това е само схематично описание на процеса. Има много тънкости, с които трябва да се запознаете подробно, ако все пак сте решили да извършите монтажа сами. Имайте предвид, че приложените към кабината инструкции за монтаж не винаги са подробно и добре описани. Отделете време, прочетете и се консултирайте със специалист и действайте.

Остава само да се насладите на новата си придобивка!