Баня и тоалетна

Насоки при монтаж на осветление за баня

Когато внесете вашето усещане за стил в банята, винаги си личи. Персоналното отношение прави всяко пространство различно и много лично. Освен с подбора на облицовка и мебелировка, можете да изразите себе си и с приятно подбрани осветителни тела.

Днес консултантите на водещия онлайн магазин Мебели АРЕНА ще датат своите професионални насоки за монтаж на осветителни тела в банята. Обърнете внимание обаче, че ви съветваме да потърсите услугите на квалифициран електротехник за свързване към захранване. Влажните помещения изискват повишено внимание.

Осветление за баня и огледало – перфектна комбинация

Огледало с правилно монтирани светлини винаги предизвиква „уау“ ефект. Предлагаме ви едно различно и интересно решение.

Лампа върху огледалото

Имате голямо огледало в банята, но не го използвате ефективно, защото ви липсва светлина. Ако не сте предвидили захранване предварително, едва ли висящи и виждащи се кабели са вашата мечта. Няма възможност за друг монтаж на лампа, освен върху самото огледало. Дори и да не ви е хрумвала тази идея, можете да ни се доверите.

С такъв монтаж постигате няколко резултата едновременно:

  • Избирате перфектната за вас височина, на която да я разположите
  • Отразената светлина се добавя към общото осветление
  • Увеличавате комфорта в помещението и неговата привлекателност
Можете да монтирате лампа директно върху огледалото
Можете да монтирате лампа директно върху огледалото Източник: Мебели АРЕНА

Монтиране на осветление за баня върху огледало

Ето как в няколко стъпки да преминете през този процес, без да повредите вашето огледало.

  1. Избор на лампа

За да се наложи минимално рязане на огледалната повърхност, препоръчваме ако изберете две осветителни тела, те да са с общо захранване. Така ще е необходима само една дупка, за да извършите монтажа.

Една, две или повече лампи с един захранващ вход
Една, две или повече лампи с един захранващ вход осветление за баня Източник: Мебели АРЕНА

2. Подготовка

Изключете предпазителите на захранването в банята. Пробийте дупка или канал зад огледалото, за да достигнете до кабелите.

3. Подвързване

Използвайте услугите на електротехник, който да направи захранваща връзка за вашите нови лампи.

4. Изисквания за монтиране на лампата

Заедно с лампата трябва да се предлага комплект, който служи за стабилизация при монтажа. Ако няма такъв или е от прекалено слаб материал, подгответе планка, на която можете да разчитате.

5. Подгответе огледалото

Изрежете дупка с подходящ диаметър и на нужната височина в огледалото. През нея ще минат кабелите, захранващи лампите. В същото време стабилизиращата планка ще остане зад дупката, здраво захваната с дюбели за стената. Така си гарантирате стабилност и сигурност на осветителните тела.

6. Подвързване

Електротехникът ще свърже кабелите, ще ги заземи и изолира. Изпробвайте осветлението. Ако всичко е наред, монтирайте огледалото на стената.

Осветление за баня по нива и зони

В повечето случаи баните нямат достъп на естествена светлина отвън. Това налага да бъде монтирано осветление, което да е достатъчно комфортно и ефективно. Проблемът тук е, че не можете да си прекарвате кабели където и както пожелаете. Заради повишения риск от токов удар трябва да се спазват основни правила. Разделянето на помещението на зони е добър начин да се ориентирате какви са вашите възможности за безопасен монтаж там.

Осветление за баня в зона 0

В тази категория попадат местата с пряк достъп до вода. Такива са душовете, душ кабините и ваните. За да се освети такава зона, захранващото напрежение трябва да е 12 V, а осветителната арматура да е с клас на защита минимум IPX7. Това означава, че може да устои на последиците от временно потапяне във вода.

Осветление в зона 1

Това е пространството на височина до 225 см от пода за местата, влизащи в зона 0. Изискванията са арматурата да е с клас на защита IPX4 – издържаща на пръски от вода. В случай, че имате навика да почиствате чрез обливане с обилна водна струя, използвайте IPX5.

Осветление в зона 2

Тази зона покрива площта на разстояние 60 см от местата в зона 0, като височината също е 225 см. Според препоръките на специалистите в тази зона не трябва да влизат мивките. Отстоянието от тях също трябва да е 60 см. Клас на защита на използваната арматура IPX4 или IPX5.

Различни зони на осветление за баня
Различни зони на осветление за баня Източник: Мебели АРЕНА

Осветление за пространства извън тези зони

За местата, при които няма практически риск от попадане на струи или пръски вода, имате свобода на избор за осветителната арматура. Ако преценявате, че има вероятност да използвате струи вода за почистване по стените, то за предпочитане е да се застраховате. Можете да си монтирате осветление с клас на защита IPX4.

Проектиране на осветление за баня

Предварителното планиране никога не може да бъде излишно. Ако прецените правилно възможностите на помещението и си направите примерен проект, нещата ще изглеждат чудесно на финала.

Различни дизайни

Отправната ви точка трябва да е общото осветление. То осигурява основния светлинен поток за банята и в най-голям процент от случаите е монтирано на тавана. Ако височината на помещението е повече от 225 см, принципно можете да използвате арматура с нисък клас на IP защита.

Желателно е, ако сте закупили такива лампи, те да се монтират зад предпазни стъкла. В противен случай, поради голямата вероятност от образуване на пара и конденз след къпане, силно препоръчително е да се доверите на влагозащитени лампи. Те ще ви гарантират безотказна работа с години наред, без риск за вас.

Луничките са идеалното осветление за тавана в банята
Луничките са идеалното осветление за тавана в банята Източник: Мебели АРЕНА

Няма опасност от скука във вашата баня, ако използвате допълнителен тип осветление. То може да маркира конкретни зони или просто да добавя ефект към обстановката. Най-достъпен и безопасен начин за това е монтажът на LED лента. Неоновите надписи са също интересен акцент, ако цялостната обстановка предразполага това.

Използване на различни цветни температури

По този въпрос няма едно мнение, което може да бъде прието за аксиома. Всеки има различно усещане за това коя светлина му допада. За едни жълтиникавата светлина е перфектният вариант. За други няма нищо по-добро от студеното синкаво. Трети избират без колебание бяла светлина.

Ето в какви граници се движат те:

  • 4000 К и по-малко – топла и успокояваща светлина в жълт нюанс
  • Между 4000 К и 6000 К – естествена бяла светлина
  • 6000 К и повече – студен син сектор, осигуряващ много добро осветление за прецизни дейности

Различно осветление за баня

Понякога имате желание да направите нещо различно, нестандартно, лично ваше. Такава хрумка е внасянето на цвят в осветлението, придаващ загадъчна атмосфера за специални поводи. Имате различни варианти, за да изпълните този план идеално.

  • RGBW LED лента – ако сте в настроение за цвят, просто превключете режима и се насладете на фантазиите си.
  • Светещ душ – вградени цветни диоди с променящи се светлини са абсолютно хитово решение, което не изисква почти никакви усилия. Просто изберете и си купете такъв душ.

Банята е помещение, което се използва интензивно, ежедневно и от всички в дома. Ето защо е добра идея да отделите малко време и да обмислите правилна стратегия за нейното осветяване.