Баня и тоалетнаТехника

Обемнитe бойлери- удобство и спокойствие в дома

Обикновените бойлери и проточните бойлери са два различни типа уреди за загряване на вода, които имат свои специфични особености и предимства.

Обикновените бойлери, наричани още „обемни бойлери„, работят като съдове, които запазват определено количество топла вода и я поддържат на постоянна температура, готова за използване. Тези бойлери са обикновено електрически или газови, и имат голям вътрешен резервоар, който може да задържа значително количество вода. Те могат да доставят голям обем на топла вода, но загряването на големи количества вода може да отнеме време и да увеличи разходите за енергия.

Проточните бойлери, наричани още „бойлери без резервоар“, не задържат вода във вътрешен резервоар. Вместо това, те загряват водата директно при изтичането й през крана. В резултат на това, проточните бойлери доставят безкрайно количество топла вода и могат да бъдат по-ефективни в използването на енергия, тъй като не загряват вода, която не се използва, но могат да се използват само на едно място – една мивка.

Това означава, че изборът между обикновен бойлер и проточен бойлер зависи от индивидуалните нужди на потребителя. Това означава, че изборът между обикновен бойлер и проточен бойлер зависи от индивидуалните нужди на потребителя.

Предимства и недостатъци

Предимства

Разполагате с голям обем от гореща вода;

След като водата е загрята, нагревателят спира да консумира електроенергия за продължителен период от време. При охлаждане, той се включва за кратко, за да поддържа температурата, след което отново спира;

Дори при прекъсване на електрозахранването, можете да продължите да използвате горещата вода;

Независимо от интензивността на водния поток, водата остава гореща.

Недостатъци

Обикновеният бойлер има два съществени недостатъка. Първият е свързан с това, че един бойлер захранва цялото жилище, което означава, че не може да бъде позициониран близо до всички източници на гореща вода – като например банята, тоалетната или кухнята. Като резултат, когато имате нужда от топла вода, трябва да изчакате докато водата достигне желаната температура, като източвате горещата вода за дълъг период от време, за да отстраните останалата студена вода. Ако бойлерът е разположен на голямо разстояние от консуматорите, това може да доведе до значителен разход на вода.

Независимо от интензивността на водния поток, водата остава гореща.Вторият недостатък е свързан с времето, необходимо за загряване на водата. Топлата вода не е налична веднага, а трябва да изчакате бойлера да я стопли. Това означава, че ако сте в спешна ситуация и имате нужда от топла вода веднага, ще трябва да изчакате известно време, преди да можете да я използвате.

Как да изберем ?

Изборът на бойлер зависи от няколко основни критерии, на които следва да се обърне голямо внимание: предназначение, обем, монтаж, мощност, енергийна ефективност, спецификации, функции и управление. От тези критерии се определя вида бойлер, който ви трябва.

Предназначение и обем

Къде ще бъде използван обемнияя бойлер – в кухнята или банята, с какво свободно място разполагате, естествено за банята ще ви бъде необходим по-голям бойлер, който може да обслужва и кухнята, ако има свързан достъп на тръбите за топла вода до кухненската мивка. За кухнята може да се предпочете проточен или обикновен с малък резервоар. Можем да разделим бойлерите на два вида – такива между 5л и 30л, а над 30 литра обслужват по- големи нужди.  Малките бойлери са предназначени предимно за кухня, нагряват сравнително бързо и обемът им стига за миене на чинии и по-ограничени потребности.

Монтаж

Пряко с обема и големината на бойлерното тяло е и свързан монтажа. Едно от важните неща, които трябва да се имат предвид при избора на бойлер, е мястото, където ще бъде поставен. Различните видове бойлери имат различни опции за монтаж, като има такива, които се монтират на стена (вертикално или хоризонтално) и по-малки, които са предназначени за монтаж под и над мивката.

сравнение между вертикален и хоризонтален бойлер

Монтажът под мивка дава една естетически издържана обстановка, защото бойлерът е скрит от видимото кухненско пространство. Монтажът над мивка гарантира, че топлата вода може да се използва директно, без да е необходимо да минава през тръби и да се охлажда излишно.

Мощност и  енергийна ефективност

Мощността на бойлерите определя колко бързо те могат да загреят водата. Общо правило е, че по-голямата мощност ще доведе до по-бързо загряване на водата. Необходимо е да имате достатъчно място за монтаж на бойлера и да предвидите подходящо електрическо захранване, което да поеме натоварването на електрическия нагревател. Не правете компромиси по този въпрос, тъй като липсата на подходяща електроинсталация може да доведе до проблеми в бъдеще.

Енергийният клас се оценява на скала от A до G, като A е най-високият клас, а G – най-ниският. Това означава, че бойлерите с по-висок клас са по-икономични и по-екологични от тези с по-нисък клас. Важно е да не правите компромис при избора на бойлер и да отдадете внимание на енергийния му клас, тъй като това ще има влияние в дългосрочен план.

Спецификациите на моделите могат да се насочат към водосъдържателя, нагревателя, наличието на допълнителни нагреватели, понякога използвани на външни алтернативни източници на енергия.

Водосъдържателя – покритие и изолация

Важно е да обърнете внимание на покритието на водосъдържателя. Най-често предлаганите бойлери имат емайлирано или неръждаемо покритие, но също така има и бойлери със стъклокерамично покритие, които стават все по-популярни. Всички три вида покритие предпазват бойлера от ръжда, котлен камък и корозия. Независимо от това с какво покритие на водосъдържателя е оборудван вашият бойлер, целта е да запазва водата топла възможно най-дълго и да предпазва бойлера от неблагоприятни последствия.

Изолацията е от голямо значение при избора на бойлер, тъй като тя играе ролята на бариера между водосъдържателя и външния корпус на уреда. Бойлерите, които са с по-дебела и висококачествена изолация, са по-ефективни в задържането на топлината, в сравнение с тези, които имат по-тънка или по-слаба изолация.

Пенополиуретановата изолация е една от най-добрите видове изолации, която се използва в производството на бойлери. Препоръчва се дебелината й да бъде между 33-35 мм, за да се гарантира максимална задържане на топлината. Това не само допринася за икономичността на избрания модел, но също така осигурява, че водата ще бъде топла за по-дълго време и ще бъде на разположение за използване, когато е необходимо.

Нагревател

Освен моделите със стандартен нагревател, има бойлери със сух нагревател, допълнителна серпентина и т.н.Бойлерите, които използват сух нагревател, предлагат множество предимства и са отличен избор. В тези бойлери, нагревателят е изолиран, така че не се допира до водата, което гарантира, че няма да се мокри, ръждясва и че ще има по-малко образуване на котлен камък, което удължава живота на нагревателя. Също така, времето за нагряване на водата е по-кратко, тъй като котленият камък не влияе на работата на нагревателя.

Бойлерите със серпентина са много надеждни и безопасни за използване, като имат катодна защита, която осигурява високо ниво на безопасност. Тесе свързват  към инсталация, която служи като топлообменник. Източникът за нагряване може да бъде парно отопление или камина. Самата серпентина е навита около водния резервоар, като не изисква електричество за да нагрее водата. При този тип бойлери, е важно да се внимава с разположението на серпентината, за да може да се свърже към тръбите на топлообменника. Хоризонталните бойлери винаги имат серпентината отдолу, докато при вертикалните тя може да бъде отляво или отдясно.

обемен бойлер със серпентина

Управлението на бойлерите може да бъде механично и сензорно, а при тези от по-ново поколение дори през wi-fi система. Бойлерите разполагат с до 6 защити, които гарантират надеждността им. Тези защити са свързани с внезапното изключване на електрозахранването, ненормално налягане на водата, проблеми с терморелето. Такива защити осигуряват безопасността на бойлера и предотвратяват възможни щети и битови инциденти.

Обичате ли горещия душ, налага ли ви се да миете съдове. Изберете надеждни качествени обемни бойлери от Мебели АРЕНА.