Баня и тоалетна

Тоалетна чиния – какво не знаем за нея?

За мнозина може да е изненада, но изборът на тоалетна чиния крие доста неизвестни. Макар хората да не се замислят за това, разбират го, когато се наложи да влязат в магазина за нова покупка.

Във всеки дом има поне една тоалетна. Тя се използва всеки ден и трябва да бъде избрана така, че да предлага удобство на всеки член от семейството. Наложи ли се да бъде сменена тоалетната чиния, възникват редица въпроси, на които ние ще се постараем да дадем отговор.

Основни характеристики при тоалетната чиния

За една тоалетна са важни няколко елемента, които в комбинация определят нейните функционалност и качество. Да ги разгледаме.

Тип на структурата

 • Модулна – този тип тоалетни чинии са сравнително остарели. Те се състоят от две независими части (чиния и казанче), свързани помежду си с твърда или гъвкава преходна връзка. Понякога в дизайна на помещението се търси ретро ефект и такъв тип структура е идеалният вариант.
 • Моноблок – широко разпространено решение, при което чинията и казанчето са една цяла структура. Моделите се отличават с много добра визия, стабилност и удобство. Минусът тук е, че повреда в една от двете части налага подмяна на целия моноблок. За щастие тяхното качество е отлично и такива инциденти са рядкост.
 • Конзолна – няма две мнения по въпроса, че по отношение на естетиката това е най-доброто решение. Видима е самата чиния, а цялата система за захранване с вода е скрита в стената. Модерната визия взима превес, въпреки потенциалните рискове при тази система. Първо, за да бъде монтирана структурата, трябва да има здрава стена. Второ, ако се появи дефект, вариантът за ремонт е чрез разбиване. И трето – необходимото за монтаж и изграждане на куфар от гипсокартон място отнема доста от размера на помещението.
За всеки вкус и потребност има подходящо решение
За всеки вкус и потребност има подходящо решение

Дизайн и размер на тоалетната чиния

Начинът, по който изглежда тоалетната е водещ фактор при избора. За всичко останало хората си дават сметка впоследствие.

 • Стоящи чинии – те се монтират към пода и са класическо изпълнение. Дават усещане за сигурност и стабилност и се предлагат в разнообразни размери и форми. Минусът тук касае почистването на пространството около самата чиния. По-трудно се достига до местата зад нея, а това води и до поява на мухъл и неприятни замърсявания. Често санитарният силикон, с който се уплътнява основата, също мухлясва и добива неприятен вид.
 • Конзолни чинии – те се монтират към стената. Визията им е много приятна за окото, а разнообразието от модели е огромно. Предлагат се варианти във всякакви размери, осигуряващи голяма свобода на избора. Освен това тук проблемът с почистването не е актуален. Достъпът до всяка точка около чинията е безпрепятствен, а това вдига нивото на хигиената значително.
Стояща или конзолна тоалетна чиния - вие решавате
Стояща или конзолна тоалетна чиния – вие решавате

Почистване след използване

Колкото и красива да е една тоалетна чиния, най-важно от всичко е тя да е чиста и лесна за поддържане в добър вид.

Вътрешна форма – обърнете внимание на това, когато избирате вашата тоалетна чиния.

 • Белвил – тези модели не са препоръчителни. При тях има плоско пространство, където се натрупват изхвърлените нечистотии. Освен неприятната гледка, която ви осигурява, този вариант задължително изисква използване на четка за добро почистване.
 • Фуния – нивото на хигиена тук е многократно по-добро. Купата на чинията наподобява фуния, а разположения в средата сифон осигурява бързо и качествено отмиване на нечистотиите.
 • Козирка – разположеният в задната част сифон осигурява незабавно отстраняване на нечистотиите. Предимството тук е липсата на пръски и лесното почистване със струя вода.
При избор обърнете внимание на вътрешната форма на чинията
При избор обърнете внимание на вътрешната форма на чинията

Техника на отмиване – начинът, по който се движи водният поток във вътрешността на чинията също има значение.

 • Каскадна – водата тече от едно място със силна струя. Това причинява както значителен шум, така и огромен брой пръски. Почистването на чинията не е пълноценно.
 • Кръгова – водата преминава под ръба на чинията и се излива от няколко различни места, осигурявайки почистване на голяма повърхност. По-безшумна е, но има по-голям разход на вода.
 • Акваблейд – сравнително нова технология, при която се използват множество микро прорези. По този начин водата се разпределя оптимално за най-ефикасно почистване на цялата повърхност. Дизайнът е без ръб, шумът е минимален, а хигиената на ниво.
Акваблейд технологията е идеалният избор за вашата тоалетна чиния
Акваблейд технологията е идеалният избор за вашата тоалетна чиния

Стъпки при избор на тоалетна чиния

Идеалният вариант е да избирате пълно обзавеждане за тоалетна или баня, които са нови или в основен ремонт. Тогава имате огромна свобода и можете да развихрите фантазията си.

Направете точни измервания

Нов монтаж

Избрали сте мястото за вашата тоалетна чиния. Огледайте всички потенциални проблеми. Ако тоалетната и вратата на помещението са в непосредствена близост, внимавайте! Посоката на отваряне е от критично значение. И ако тя е навътре, започнете от там. Отворете врата на 90о и измерете разстоянието от нейния ръб до стената. Не бива да надхвърляте този размер, когато купувате тоалетна чиния. В противен случай вратата ще опира в нея и ще бъде нефункционална.

Подмяна на стара тоалетна чиния

Понякога се случват инциденти и тоалетната се поврежда. Това налага спешна подмяна с нова. Ако чинията ви е била с подов монтаж, ще се наложи да купите отново такъв модел. Причината е в отпечатъка, който неизменно остава на пода. Дори е препоръчително да си направите негов шаблон, за да изберете нова чиния със същата или по-голяма основа. Ако искате да монтирате нещо различно, подгответе се за ремонт.

Често сме принудени да монтираме същия тип тоалетна чиния
Често сме принудени да монтираме същия тип тоалетна чиния

Изберете тип структура

Понякога реалността и желанията се разминават драстично. Стандартните жилища не осигуряват особено голямо пространство за мокрите помещения. Ето защо е важно да прецените много добре разположението на всичко нужно в банята. Ако тоалетната е отделно помещение, тогава задачата леко се опростява.

Моноблок – ако това е вашият избор, имайте предвид и възможността за ъглов монтаж. Такива модели се предлагат и са много удачно решение за малки бани. Правоъгълните дизайни също са максимално пестящи пространство, а в допълнение са и с интересна визия.

Вградена структура – с нея можете да създадете едно наистина красиво и лесно за поддръжка място. Да жертвате малка част от пространството си заслужава от всяка гледна точка. Освен добра визия, тези структури предлагат и пестящи вода системи, което не е никак маловажно. Изберете качествен, макар и по-скъп модел. Осигурете си спокойствие и комфорт за дълго време напред. Все пак такъв ремонт не се прави всяка година!

Екстри – не пропускайте възможността да изберете комбиниран с биде вариант. Ако няма такъв подходящ модел, можете да предвидите извод за подвижен интимен душ. Имайте предвид също, че ограниченията в цветово отношение вече не са фактор. Можете да изберете тоалетна чиния в подходящ за цялото обзавеждане на помещението цвят.

Да откриете нужния ви цвят тоалетна чиния не е проблем
Да откриете нужния ви цвят тоалетна чиния не е проблем

Вероятно вече се убедихте, че изразът „една проста тоалетната чиния“ не е съвсем точен. А по темата може да се каже още, бъдете сигурни.