АрхитектураГрадина

Парково осветление в съвременния глобален свят

2020 година обърна живота ни с хастара навън. Световната пандемия и тоталния локдаун обаче имаха и известно влияние в положителна посока. Принудително затворени, хората осъзнаха колко много им липсва да са навън, да се разхождат, да се срещат с други хора, просто да виждат лица.

Именно тогава градските паркове станаха притегателен център за мнозина – големи открити пространства, движение на дистанция, но и чувство за принадлежност и споделяне. Може би това отрезвяване ни даде нова гледна точка за много неща, които приемахме за даденост.

Парково осветление и неговото ново лице

Доста преди пандемията управата на големите градове беше наясно, че парковете не се използват пълноценно. И не защото хората отказваха да се разхождат там, а защото се страхуваха. Така въпросът за качествено осветените обществени места излезе на преден план.

Започнаха инвестиции в закупуването и монтирането на осветителни тела, а с тях се пробуди и интересът към разходките на открито.

 • Бягство от летните жеги
 • Активен нощен живот в зелена среда
 • Няколко часа без замърсен градски въздух
 • Спорт и колоездене късно вечер или рано сутрин
 • Социален център за срещи и забавление

Всички тези активности станаха част от ежедневието на хората от 21-ви век.

Зониране чрез светлина

Светлината е ефективен инструмент, благодарение на който може да се постигнат различни цели.

 • Създаване на привлекателни пространства
 • Определяне и маркиране на граници на безопасност
 • Атмосфера на спокойствие, забава, отпускане
 • Светлинни модели на различни активности
 • Романтични кътчета
 • Задаване на посоки за движение

Всички дейности, характерни за един парк, могат да бъдат изпълнени и подчертани чрез използването на светодиодно осветление и неговото интелигентно управление.

Има различни видове парково осветление
Има различни видове парково осветление

Инвестиране в здраве

Превръщането на парковете в по-привлекателни места, по естествен път увеличи броя на техните посетители. Международни изследвания доказаха по безспорен начин, че всяка единица средства, вложени в парково осветление, генерира седемкратна принадена стойност за здраве.

Хората откриха удоволствието от спорта, от разходките на открито, от участията в организирани мероприятия и изобщо от това, да бъдат по-активни. Управата от своя страна се опита да отговори с нови инициативи като колоездачни алеи, терени за футбол, повече пешеходни зони.

Парково осветление и климат

Друг проблем на нашето съвремие са климатичните проблеми и все по-високите температури през летните месеци. Ето защо хората търсят естествена прохлада на места с растителност, сянка, фонтани, а именно парковете. Най-приятно е да се разхождат там късно вечер, след залез слънце. Това е още една причина въпросът с осветлението да излезе на преден план.

Няма вариант, при който осветлението да не е на ниво и отворените обществени места да се посещават. Точно обратно. Там, където въпросът е неглижиран и хората се чувстват дискриминирани и създават инициативни групи. Те оказват натиск върху отговорните институции и по този начин задвижват нещата в правилна посока.

Инсталиране на парково осветление

Осветеният парк не е просто място с много лампи. Всеки отделен кът има някакво предназначение, което пък изисква и адекватно осветление. Този процес е труден, но и изключително важен. Резултатът трябва да е такъв, че да има възможно най-малко негативи и пропуски.

Обществени паркинги

Едно от важните места, свързани с парковете, са удобните паркинги. Логично е, местата за разходка да са изнесени в покрайнините на града, а до там мнозина стигат с автомобили. Паркирайки ги, те искат да са сигурни не само, че ще открият превозните си средства там, когато се върнат.

Всеки човек иска да се чувства в безопасност, без значение колко късно през нощта е навън. Ето защо за тези места се препоръчва да бъдат осветявани с високи лампи, разположени двустранно на стълбовете. Така се покрива по-голям периметър и светлината се разсейва по-добре. Достатъчно гъстото им разположение пък припокрива светлинните зони и по този начин се избягват тъмни участъци.

Двустранното осветяване на паркинга е за предпочитане
Двустранното осветяване на паркинга е за предпочитане

Места за забавления

В големите паркове има много зони, предлагащи забавления от различен характер. Много популярни са мини футболните игрища, , позволяващи едно добро раздвижване. За тях обаче е необходимо ярко осветление, позволяващо да се следи движението на топката както от играчите, така и от зрителите.

Трибуните, както и значителен периметър извън самото игрище, трябва да са ярко осветени. След това се преминава към по-приглушена светлина, но в никакъв случай липсваща такава. Безопасността на хората е нещото, което трябва да бъде приоритет за всеки такъв проект.

Фитнес на открито, волейболни и баскетболни игрища, детски площадки, места за пикник и маси за похапване – всички те са част от процеса на забавление и изискват подходящо по интензивност осветление.

Всеки кът в парка заслужава добро осветление
Всеки кът в парка заслужава добро осветление

Проектиране на парково осветление

Специалистите на водещия магазин за парково осветление – МЕБЕЛИ АРЕНА, споделят своя опит с експертни препоръки, които винаги трябва да се спазват за по-добър краен резултат.

Доверете се на дистанционното управление

Автоматизираните системи се създават именно с тази цел – да облекчават хората в различните им дейности. Използването на система за дистанционно управление, настроена по съответния начин, ще позволи да контролирате с лекота светлинния режим на парковото пространство.

Не се изискват много усилия за правилната настройка, а в същото време се спестяват значителни средства, защото не се изисква ръчен труд. Доказано икономичен подход, носещ позитиви за всяка страна в процеса.

Бъдете енергийно ефективни

Енергийната ефективност е главният показател, който се следи в един голям проект като парково осветление. Степента на ефективност се определя от използваните осветители. Към момента най-доброто решение е да се доверите на LED крушки. Те осигуряват достатъчно интензивна светлина, консумирайки по-малко енергия.

Голям техен плюс е разнообразието от интензивност на излъчваната светлина, както и нейният тип – топла, студена, бяла, жълта, синкава…

Местата за придвижване са важни

Без значение колко отдалечени са от централната част, всички пътеки в парка трябва да са добре осветени. Това е важно най-вече от гледна точка на сигурността и безопасността. Ставащото в района трябва да е ясно видимо. Комбинирано с видеонаблюдение, доброто осветление е възпиращ фактор за много хора с престъпни намерения.

Захранване на парково осветление

Въпросът с безопасността е важен, но винаги се поставя и някакъв бюджет, който трябва да бъде спазван. Тогава започват проблемите и се търсят варианти за намаляване на разходите. Често това води и до ограничаване на част от светлинните източници или тяхното изключване.

За да се постигне добър баланс в това отношение, добре е да се комбинира захранването с електричество със слънчево такова. Най-активните месеци за посещения в парка са летните, а тогава е най-силно и продължително слънчевото греене.

Използването на лампи с персонални соларни батерии позволява да се пести много енергия, без това да оказва негативен ефект върху качеството на преживяването. Хората се чувстват добре, забавляват се, виждат какво се случва около тях и са в безопасност.

Соларните лампи са икономични и ефективни
Соларните лампи са икономични и ефективни

Както виждате, въпросът с осветяването на парковете не е никак лесен. От нас като граждани се изисква да не рушим и да не проявяваме търпимост към онези, които го правят.