КухняМебели и обзавеждане

Избор на съдомиялна за вграждане

Все по-малък брой домакинства все още пилеят време и вода, миейки на ръка. Съдомиялните машини бързо доказаха своята ефективност, а заетите хора се влюбиха в тях. Тази автоматизирана помощ не просто пести физически усилия. Тя осигурява допълнително време, което може да бъде уплътнено далеч по-ползотворно, а това е ресурс, който е наистина безценен.

Ако все още се колебаете знайте, че в момента сте от губещата страна. Доверите ли се веднъж на съдомиялната ще съжалите, че сте пропилели толкова време в чудене. А за да направите един добър избор, ние ще ви дадем най-добрите съвети.

Защо да спрете избора си на съдомиялна за вграждане?

Има много и различни варианти съдомиялни на пазара. Всеки преценява какъв избор да направи, но този въпрос има лесен отговор с два основни аргумента. Именно те могат да наклонят везните.

Трябва да сте практични

Първият ни необорим аргумент касае пестенето на място в кухнята. Ако се спрете на стояща съдомиялна, нейната повърхност се явява загубена площ. Не е добре да я товарите с уреди, не е добре да режете и готвите върху нея, по време на работа машината се затопля – с две думи, губите значително пространство без причина. Такава съдомиялна често стои като „кръпка“ в интериора. Решението е да поставите плот и върху нея, но така ще се повиши общата височина.

Купувайки съдомиялна за вграждане, целият кухненски плот ще бъде на ваше разположение. Ще организирате работното си място така, както ви е удобно. Освен това ще избегнете тесните процепи между стоящата съдомиялна и шкафовете, в които неизменно ще се събират боклуци, които не успявате да достигнете и почистите.

Стояща съдомиялна в кухнята
Стояща съдомиялна в кухнята

Вградените съдомиялни са красиви

Този аргумент също трудно би могъл да бъде оборен. Едно красиво кухненско обзавеждане в приятни и модерни цветове ще загуби част от своето очарование, ако някъде там се белее една стояща съдомиялна.

Вградената съдомиялна не нарушава хармонията на пространството, а се вписва в него по идеален начин. Усещането за цялост, уют и красота е завладяващо. В допълнение и кухненският плот е цял и това, повярвайте, е голям плюс от всяка гледна точка.

Вградената съдомиялна се слива идеално с кухненското обзавеждане
Вградената съдомиялна се слива идеално с кухненското обзавеждане

Вградена съдомиялна – на какво да обърнете внимание?

Преди да пристъпите към избор и покупка, обмислете добре какъв размер съдомиялна би била удачният избор за вашето семейство. Предлагат се машини за различен брой комплекти. Преценете и мястото, с което разполагате. Можете да изберете голяма съдомиялна, както и такава с по-малки габарити. Задължително е тя да е в близост до мивката, за да се използва директно канала.

Основни характеристики на съдомиялните за вграждане

Всяка съдомиялна машина има едно единствено предназначение – да почисти замърсените от храна съдове. Все пак няколко фактора трябва да са във фокуса на вниманието ви, когато избирате конкретен модел.

 • Качествено измиване – потърсете отзиви от други клиенти, които вече са използвали тази конкретна машина. Тя трябва не само да почисти до блясък чиниите, но и да ги изсуши. В противен случай работата е свършена половинчато.
 • Безшумна работа – все още няма съдомиялни, които да са напълно безшумни. Важно е обаче нейната работа да не притеснява хората, намиращи се в помещението в същото време.
 • Ефективност – съдомиялната за вграждане, която си заслужава парите, трябва да ви пести енергия и вода. Това е енергоефективен уред, който е полезен не само за вашия джоб, а и за околната среда.
 • Еко среда – вътрешността на добрата съдомиялна машина трябва да съдържа минимално количество пластмаса. Винаги избирайте вана от неръждаема стомана. Тя е не само по-здравословния избор, но и се поддържа по-лесно.
 • Полезни функции – и не на последно място, вашата съдомиялна за вграждане трябва да предлага достатъчен набор от удобни програми. Те ще ви улеснят в ситуации, в които ви трябва бързо измиване, дълбоко почистване, отложен старт и други подобни.
Изберете си екологична съдомиялна за вграждане
Изберете си екологична съдомиялна за вграждане

Практични програми, които може да предложи една съдомиялна за вграждане

Съвсем естествено е основните изисквания да са насочени към разнообразието от цикли за измиване. Ето няколко възможни варианта.

 • Основен цикъл – той има средна продължителност от около 120 мин. При една максимално напълнена машина е нормално да се отдели повече време за тяхното качествено почистване и изсушаване.
 • Бърз цикъл – можете да използвате тази опция за средно замърсени съдове, които да са готови след около 60 мин. Времето тук се компенсира от по-висока температура и повече използвана вода.
 • Програма за замърсени съдове – загорели чинии, лепкави остатъци и силно зацапани тенджери и тигани изискват продължително измиване. При такава програма водата се нагрява повече, за да бъдат отстранени качествено мазните наслоявания.
 • Автоматичен цикъл – много удобна опция, която залага на сензорно разпознаване на замърсяванията. Така съдомиялната машина автоматично избира продължителност на цикъла, температура и количество вода за отличен краен резултат.
 • Изплакване – много полезна функция, когато пълненето на машината изисква повече време. С нея можете да отмиете грубите замърсявания с вода, като по този начин избягвате засъхване и лоша миризма.
 • Пестене на енергия – въпреки по-голямата продължителност на цикъла, при тази програма се мие на по-ниска температура и с по-малко вода. Може да се използва за леко замърсени съдове, чаши или просто за премиване дълго неупотребявана посуда.
 • Щадяща програма – известно е, че порцеланът и кристалът могат да загубят своето очарование, ако ги миете редовно в съдомиялната машина. За да запазите техния блестящ вид се препоръчва този измиващ цикъл.
 • Половин зареждане – една наистина полезна програма, която позволява спешно да измиете малко количество съдове, при това без допълнителни разходи.

Какво е важно за вас като потребители?

В търсене на най-добрия модел съдомиялна за вграждане се придържайте към няколко основни изисквания.

 • Вана от неръждаема стомана

Със сигурност съдомиялна с такъв интериор ще издържи много по-дълго, отколкото такава с пластмасова вътрешност. Ще платите повече – да, но си заслужава.

 • Горен регулируем рафт

Супер удобно решение, което позволява да поставите в съдомиялната машина съдове с по-големи размери, а горната кошница да настроите спрямо тях.

 • Сензор за замърсяване

Той ще ви улесни с избора на програма, която винаги ще е подходяща. Машината сама ще определи какъв цикъл на измиване да избере.

 • Трета кошница

Много практично решение за качествено измиване на прибори за хранене, капаци за тенджери и други плоски съдове.

 • Светлинна индикация

По време на цикъла за сушене съдомиялната машина не издава никакъв звук. За да се ориентирате дали все още работи или вече е приключила, някои модели разполагат със светлинна индикация за осведомяване. На пода можете да видите светла точка, която указва работен процес.

 • Самопочистващи се филтри

Повечето филтри изискват ръчно почистване. Има обаче модели съдомиялни машини, които предлагат филтри с вградена мелница за отпадъци. Така всичко се раздробява и отмива с водата.

 • Защита от деца

Тази функция е безценна, ако имате в дома си малки ръчички, които пипат навсякъде. Заключването на съдомиялната машина ще ви осигури спокойствие.

 • WiFi

Сред последните иновации при съдомиялните е възможността да изтеглите приложение, с чиято помощ да можете да наблюдавате и контролирате вашата съдомиялна от разстояние.

Модерните съдомиялни за вграждане имат множество полезни функции
Модерните съдомиялни за вграждане имат множество полезни функции

Вижте повече в Мебели АРЕНА съдомиялна за вграждане