Строителство

Как се строи къща – 2 част

Избор на тип къща

Не винаги при строеж на къща парите са водещият фактор. Ако обаче случаят при вас не е такъв, заслужава си да обмислите добре какъв дом да изградите. Да, къща като куб, без тераси и с класически двускатен покрив ще е сравнително бюджетен вариант. Но това ли е мечтата ви? Позволете си малко повече свобода, преценете плюсовете и минусите, послушайте и сърцето си, прегледайте финансите и тогава престъпете към строителство. Ето нашите съвети.

Къща на два или повече етажа

За повечето хора такъв дом е сбъднат сън. И може би ще се изненадате, но инвестицията в двуетажна къща е по-малка от тази за едноетажна. Причините са лесно обясними:

 • Можете да закупите по-малък парцел за строеж или пък да разполагате с повече открито пространство.
 • Тези къщи имат нужда от по-малък фундамент за основи.
 • Покривът е също с по-малки размери, а там инвестицията не е евтина.
 • Наличието на втора плоча и изграждането на вътрешно стълбище изискват по-малко средства от направата на основи с такава разгърната площ.
 • Стълбищните площадки обаче ще ви „изядат“ площ за цяла една стая. Вложете поне креативност в дизайна, за да използвате пространството под стъпалата по най-рационален начин.
 • Трасето на различните инсталации е по-късо и позволява комбиниране. Така например, ако разположите баните от двата етажа една над друга, а кухнята бъде в непосредствена близост до тях, задачата се опростява значително. Това рефлектира върху цената за труд и върху разхода на материали.
 • Разпределението на пространството е много по-функционално. Можете да организирате ежедневието си на първия етаж, а на втория да разпределите спалните помещения.
 • При бедствия като наводнения, които зачестиха напоследък, ще имате голям шанс да спасите себе си и част от покъщнината, използвайки втория етаж.
 • Обитавайки такъв дом, вие наистина ще избягате от концепцията на апартамента. Тук усещането е друго, дори ако трябва да се примирите със скосени тавани на втория етаж.
Дом на два етажа е чудесен избор
Дом на два етажа е чудесен избор

Едноетажна къща

Макар и скъпи, тези постройки имат и своите предимства, както и недостатъци, разбира се. Да ги разгледаме.

 • Едноетажна къща изисква многоскатен покрив. Почти сигурно е, че ще има чупки, завои и нехарактерни участъци. За да използвате подпокривното пространство ефективно, ще се наложи изграждане на капандури. Всичко това са разходи, и то значителни.
 • Тук няма загуба на пространство от стълбище. Ако имате малки деца или възрастни хора с проблеми, няма да ви притеснява изкачването на стъпала.
 • Липсата на втори етаж ви спестява допълнително санитарно помещение, било то тоалетна или баня с тоалетна.
 • Тук липсват дразнещите звуци, причинени от движение по горния етаж или стълбището.
 • Когато строите на един етаж, имате възможност да направите помещенията малко по-високи. Този факт оказва голямо влияние върху цялостната визия на помещенията, както и на достъпа на слънчева светлина.
 • Спокойно можете да използвате подпокривното пространство като един огромен склад, пестейки от реалната жилищна площ.
 • По отношение на бедствията предимство е по-бързата евакуация.

Както виждате има доста неща, върху които да помислите. Подредете приоритетите си правилно и решението няма да е толкова трудно.

Едноетажният дом изглежда добре и е удобен
Едноетажният дом изглежда добре и е удобен

Какъв вид строителство да изберете?

Това е още един сериозен въпрос, който трябва да разгледате. Вероятно знаете, че съществуват много и различни видове къщи, използващи различни технологии на строеж – от монолитни до плаващи. Предполагаме обаче, че вашите колебания ще са между монолитна, дървена, сглобяема, финландски тип и т.н. къща.

За съжаление трябва да кажем, че голяма разлика в цената няма. Единствената фрапираща разлика е при финландските къщи, и тя е във възходяща посока. Просто добрият подбор на материали е това, което може да ви позволи да постигнете добър баланс между качество и цена. Да погледнем в дълбочина.

Дървена и сглобяема къща

За да изберете този тип строеж е много важно да разполагате със сигурен доставчик на дървен материал. Ако той не е добре изсушен, няколко години ще са достатъчни да влошат визията на постройката. С това ще дойдат и ред други проблеми, естествено.

Друг важен момент е правилната предварителна обработка. Използването на импрегниращи агенти срещу гниене, дървояди, плесен и влага е абсолютно задължително. Много фирми си спестяват разходите по този процес или го извършват на посредствено ниво.

Влагането на такъв тип материали не е рядкост и при сглобяването на сандвич панели, което се извършва извън вашия контрол. Вие няма как да знаете какъв е пълнежът в тях, има ли топлоизолация и достатъчно добра ли е тя. Ако цената ви се струва твърде изгодна, вероятно има причина за това.

Ако ви оферират дървена къща на цена от 700 лв/м2 бъдете сигурни, че в нея не се включва никоя от дейностите по подготовка на фундамент, дренажи, изкопи, хидроизолация, канал и т.н. Реалната стойност ще възлезе над 1000 лв/м2, което е и стойността на квадрат монолитно строителство.

Дървена къща с градеж на място е правилното решение, ако сте избрали този тип материал. Така всичко, което се случва, ще е пред очите ви. Ще виждате какво се влага, ще можете да упражнявате контрол и да минимизирате вероятните щети от лошо качество.

Дървените къщи имат топло и естествено излъчване
Дървените къщи имат топло и естествено излъчване

Финландски тип дом

За такъв строеж е необходимо да разполагате със значителни средства. Освен това фирмите, които биха се справили с такъв строеж се броят на пръсти. Колкото и ефектни да са тези домове обаче, те не се славят с добра топлоизолация. Това, което се използва за повишаване на този показател, е доста скъпо. За да не се повлияе на интериора и екстериора, дървените трупи се разцепват по дължина. Полага се слой топлоизолация, след което те отново се слепват. Сами можете да прецените за какво оскъпяване става въпрос.

Финландските къщи изискват значителна инвестиция
Финландските къщи изискват значителна инвестиция

Монолитно строителство

И в крайна сметка стигаме до класическия тип строителство. Съвсем не искаме да кажем, че това е най-лесното и удобно решение. И тук има редица задачи и проблеми, които трябва да бъдат изчистени преди началото на същинския процес.

Как протича той от началото до самия край можете да прочетете Виж тук ЧАСТ 3