Строителство

Панелни домове – предимствo или безспорнo ограничениe

Панелките. Те са навсякъде около нас, без значение в голям или в малък град се намираме. Толкова сме свикнали с тяхната грозновата и неугледна визия, че сме ги приели за даденост. И все пак – какво може да ни предложи едно панелно жилище? Заслужава ли си да се купи апартамент в панелен блок?

30-годишен бум

Точно за толкова време са изградени всичките близо 20000 панелни блока в страната. Около 1960 г. започват първите строежи. Процесът е сравнително бърз, защото се използват готови бетонни плочи, които се свързват с метални конструкции и допълнителен бетон. Височината обикновено е около 8 етажа.

Така се отговаря на бързо нарастващата потребност от жилища за всички, устремили се към градовете в търсене на по-добри перспективи. Израстват цели комплекси, които и днес ни напомнят за ерата на панелното строителство. Последният такъв блок е издигнат през 1989-1990 г.

Панелен строеж от края на миналия век
Панелен строеж от края на миналия век

Обща характеристика на панелните блокове

Днес първите построени блокове са на повече от 60 години. Те продължават да се експлоатират от техните обитатели и това вероятно ще продължи още дълго време. При този тип строителство не са правени специални топло- и шумоизолации, разчитало се е единствено на самия панел. Бетонът се влияе силно от околната температура. Студено ли е вън, студено е и в жилището. Жегата през лятото пък превръща стаите в парници.

Недотам качественият строеж също показва негативи. По ъглите избива ръжда, появява се мухъл, има влага по фугите, има големи кривини по таваните и стените и още много подобни. За да сме напълно честни трябва да кажем, че такива неуредици се откриват и при съвременното строителство.

Да потърсим плюсовете в един панелен дом

Инфраструктура

Нека вземем за пример столичния град, т.к. интересът към него е най-голям. Ако разгледате снимки, направени от Google maps, ще забележите една обща тенденция. Жилищните квартали, изпълнени с панелки, имат ясно изразена и добре структурирана организация.

Около блоковете има достатъчно незастроени пространства, които са залесени. Там са разположени детски площадки, малки паркове за отдих, паркоместа за живущите. Всеки такъв квартал разполага с едно или повече училища, както и с детски градини. В близост са изградени закрити пазари, много и различни магазини, аптеки и т.н. Навсякъде е осигурен удобен достъп до обществен транспорт.

За сравнение участъците, в които се строи сега, използват всяко свободно пространство. Сградите са буквално залепени една за друга, без никакво уединение. Допълнителни удобства за живущите не се предвиждат.

Типичен квартал с панелни блокове и собствена инфраструктура
Типичен квартал с панелни блокове и собствена инфраструктура

Разпределение

Панелните апартаменти предлагат ясно разпределено жилищно пространство. В зависимост от квадратурата разполагате с няколко стаи, като винаги има отделна кухня. Много често този факт се използва от собствениците, за да обособят допълнителна стая за живеене там, а някоя тераса бива усвоена за кухня.

Един феномен е, че при една и съща квадратура при панелно жилище и такова ново строителство, реално използваемата площ е различна. При панелните апартаменти разполагате с няколко квадрата повече пространство, т.е. апартамента е по-голям.

Средностатистически панелен апартамент
Средностатистически панелен апартамент

Цена

Абсолютно логично е, че панелен апартамент можете да си купите на много по-ниска цена от всички останали варианти. От една страна това се дължи на факта, че апартамента ще е стар. От друга страна, вие плащате само и единствено за него.

При покупка на ново строителство, към цената на жилището се включва и стойността на прилежащите общи части, което увеличава сумата значително.

Изложение

По действащите строителни закони е било задължително да има поне една стая в жилището, която да е огрявана от слънцето през деня. Купувайки панелен апартамент, вие гарантирано ще разполагате с помещение с южно или източно изложение, което ще е светло и топло през деня.

Новото строителство може да ви изненада с дом, където да не влиза слънчев лъч. Бъдете внимателни за това.

Устойчивост

Въпреки факта, че панелните блокове са стари, те са много устойчиви на земетресения. Конструкцията им е еластична и здрава, изчислена да понесе големи трусове.

Съвременните сгради са снабдени с противоземетръсни шайби и други иновации, повишаващи сигурността. Въпреки това не са редки случаите, когато недобросъвестни изпълнители правят компромис с качеството на влаганите материали. По този начин осезаемо се намалява здравината на конструкцията като цяло.

Недостатъци естествено не липсват

Инсталации

Всички инсталации в панелните блокове са остарели. Освен ако собствениците не са се погрижили предварително за това, при покупка вие е добре да подмените щранговете, ВиК и ел. инсталацията. Така ще си гарантирате спокойствие, че след като направите ремонт, няма да ви се наложи да къртите, за да отстранявате проблеми.

При новото строителство всички комуникации са изградени с модерни материали. Вие имате свободата да обзавеждате вашия апартамент, без да се тревожите за тези проблеми.

Стари ел и ВиК инсталации в панелен блок
Стари ел и ВиК инсталации в панелен блок

Общи части

При панелните жилища общите части се неглижират с години в повечето блокове. Всеки разчита на другите и така нищо положително не се случва. Течащи покриви, изкъртени стъпала, наводнени мази и други подобни неуредици не са рядкост. Такъв тип проблеми се решават бавно, трудно и почти винаги с много нерви.

Новото строителство обикновено има включена такса за поддръжка, която решава голяма част от проблемите, без собствениците да се натоварват с тях.

Ниска енергийна ефективност

Вече споменахме, че панелите не предлагат добра топлоизолация. Ето защо, ако искате комфорт в жилището, ще трябва да го изолирате. Много панелни блокове бяха санирани по програма, което е голям плюс. Повечето обаче се санират от собствениците си, за тяхна сметка. Често се налага и смяна на дограмата.

Новото строителство предлага сравнително добра изолация. Монтира се пластмасова дограма, сградата изглежда добре и боядисана в еднакви цветове. Някои панелки изглеждат като кърпени с разноцветни парчета.

Визията на старите панелки не е атрактивна
Визията на старите панелки не е атрактивна

Проблеми с топлофикация

Неуредиците при блоковете, които са свързани с топлофикация, никога не свършват. Едни използват услугите на ведомството, други обаче твърдят, че са премахнали радиаторите си. Не са редки случаите обаче, когато се правят кражби. Така останалите живущи в блока са принудени да плащат огромни сметки за общи разходи, преди да установят измамата.

Новите жилища залагат на газифициране, където правилата са регламентирани и всеки плаща собственото си потребление.

Възраст

Факт е, че панелните жилища са много стари. От това произтичат почти всички изброени до тук негативи. Всички проблеми имат някакво решение, освен вътрешното разпределение. За хора, които искат да разчупят пространството, няма особени възможности. Премахването на стени е порочна и много опасна практика, която застрашава здравината на цялостната конструкция.

Новите жилища предлагат по-модерни разпределения на вътрешното пространство и позволяват повече фантазия при обзавеждането.

Какъв е изводът?

Покупката на панелно жилище не е опция, която трябва да отхвърлите категорично. Тя има доста предимства, особено що се касае до финансовата страна на въпроса.