Техника

РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ АСПИРАТОР И АБСОРБАТОР

Всяка кухня се нуждае от устройство, което да извежда парите от помещението и да премахва възможно най-добре миризмите, които се отделят при готвене. Такова устройство може да бъде абсорбаторили аспиратор. Макар да изпълняват една и съща функция, между тях има разлика, базирана на начина, по който я извършват.

Каква е разликата?

Аспираторът е уред, пречистващ въздуха в помещението посредством отвеждане на миризмите навън чрез свързана с въздуховод тръба. С две думи, той просто всмуква изпаренията и ги изкарва навън. Абсорбаторът от своя страна пречиства въздуха, като улавя изпаренията, прекарва ги през филтър, където се отлагат мазнините и изхвърля навън отделените пари. В много случаи, когато с времето се натрупат мазнини и филтрите не се почистват, е възможно те да клеясат и блокират. Много модели позволяват филтрите просто да бъдат премахнати и тогава абсорбаторът започва да работи като аспиратор. Поради тази причина и за улеснение по-нататък в текста и за двата уреда ще се говори като за аспиратор. Аспираторите могат да бъдат декоративни и за вграждане.

Какво е декоративен аспиратор?

Декоративните аспиратори се предлагат в най-различни изпълнения. Основната им цел е да предадат завършен вид на кухненското обзавеждане чрез подходящ и красив дизайн. Те могат да бъдат Т-образни, наклонени, ъглови, винтидж, островни, таванни. Какъв ще изберете зависи само от вашия вкус и мястото, с което разполагате.

Защо аспиратор за вграждане?

Аспираторите за вграждане от своя страна не акцентират вниманието върху себе си, но това не означава, че не вършат добре работата си. Могат да са телескопични или за пълно вграждане. Напоследък особено актуални и модерни са вградените в кухненския плот до самата печка абсорбатори. При включването им се отварят специални клапи в плота, които засмукват парата и я отвеждат навън, като не и дават възможност изобщо да се издига в помещението и да се смесва с въздуха в стаята.

вграден аспиратор

Как да пресметнем капацитета

За да подберете аспиратор с достатъчен за вашето помещение капацитет, трябва да се придържате към следното просто правило. За кухни, в които се приготвя храна посредством варене, пържене и печене, е необходимо да умножите обема на стаята по шест. Ако ползвате печката си интензивно и освен това в кухнята печете на скара, то добре е обема на стаята да умножите по дванадесет. Например за помещение с обем 45 м3 в първия случай ви е нужен аспиратор с капацитет 270 м3/ч. Във втория – капацитетът трябва да бъде 540 м3/ч.

Поддържайте притока на свеж въздух

Имайте предвид, че ако помещението, в което готвите, е добре изолирано, повече от вероятно е аспираторът да не работи ефективно. Поради тази причина трябва да осигурявате приток на свеж въздух в стаята чрез отваряне на прозорец или врата. Добро решение е и вентилационен отвор с решетки, които се отварят през определен период от време и пропускат въздух отвън.

Полагайте грижи за вашия аспиратор, почиствайте и мийте редовно филтрите (може и в миялна машина) и той ще ви служи дълги години.