Без категорияНаправи си самСтроителство

Как се боядисва с латекс

Латексът е сред най-използваните бои на водна основа. С него се работи лесно, бързо и безпроблемно. За външни или вътрешни покрития, латексът е незаменим, когато искате сами да освежите дома си. Спестявате пари, не се съобразявате с чужди хора в жилището, не си скубете косите след чуждата бъркотия.

Предварителната подготовка е изключително важна

За да мине боядисването по план, важно е да имате такъв. Ако сте се подготвили добре, ще успеете да се справите с боядисването и почистването дори в рамките на почивните дни.

Покупка на материали

Няколко обикновени на пръв поглед неща ще са ви абсолютно необходими, преди да започнете с боядисването.

  • Много е лесно, когато жилището е празно и няма мебели, с които да се съобразявате. За съжаление не винаги ситуацията е такава. Ето защо първата стъпка е да минимизирате находящите се в стаята вещи. Изнесете всичко, което е възможно. Останалото съберете в средата на стаята и завийте добре с найлон.
  • За да можете да изцеждате излишния латекс от валяка или четката ще се нуждаете от пластмасов контейнер за боядисване. В него се налива част от латекса и много удобно се потапя и изцежда валяка. По този начин ще сведете до минимум капките и пръските от латекса при боядисване.
  • Намерете си удобна и стабилна стълба. Без нейната помощ няма как да отсичате добре границите между стена и таван. Нуждаете се от сигурна ръка и стабилна поза, защото ще се изморите много бързо в противен случай.
  • Телескопичният държач за валяк ще ви помогне да боядисвате максимално високо от земята. С него също така е лесно да боядисвате таван, без да се качвате и слизате постоянно по стълбата за всяко топване.
Подготовката е много важна за добрия край на начинанието
Подготовката е много важна за добрия финал
  • Ролка хартиено тиксо няма да ви е излишно. С негова помощ ще можете да отсечете различни цветове, да предпазите някои неразглобяеми части, дори да направите цветно пано.
  • Предвидете си празна кофа, в която да разреждате част от латекса, удобно канче за загребване и дълга дървена пръчка за разбъркване.
  • Можете да използвате оцветен фабрично латекс или вие да си направите цвят по собствено желание. В такъв случай ще имате нужда и от специален оцветител за латекс. Важно е да знаете, че за постигането на равномерно оцветяване трябва продължително разбъркване.
  • И естествено, валяци и четки. Подсигурете се както с по-плътни и дебели четки, така и с тънки и тесни. С тях ще отсичате по-лесно границите между цветовете. Нека валяците са поне два. Не избирайте дългокосмести модели. Тези от велур или къси памучни влакна са най-добрият избор.
  • И най-важната покупка – латексът. Изберете качествена марка с добра покривност. Ще намерите достатъчно информация, споделена от хора, които вече са минали по този път. Изчислете площта на помещението и решете колко ръце ще трябва да нанесете. Ако е само освежаване – ще е достатъчно едно минаване. Ако сменяте цвят, подгответе се за две или три минавания. Важното е да купите количество, което ще ви стигне.
Купете хубави валяци и четки
Купете хубави валяци и четки за боядисване с латекс

Подготовка на пространството за боядисване

Никога не се захващайте за работа, без да сте почистили добре таваните и стените. Колкото и чисто да ви се струва, ще се изненадате колко натрупана нечистотия има по тях. Прахът и паяжините са почти невидими, но навлажните ли ги с латекса, те ще се появят като с магическа пръчка.

Спестите ли си предварителното почистване, после ще се ядосвате на себе си. След всяко движение на четката ще виждате неприятни тъмни дири, които ще се замазват все повече и няма как резултатът да бъде добър накрая. Най-малкото ще се наложи да боядисате всичко два пъти.

И нека боядисването с латекс започне

Два са възможните варианта пред вас.

Боядисване на празно жилище

Без съмнение е по-лесно, когато нямате мебели, с които да се съобразявате и да пазите. Не се налага нищо да пренасяте, нищо няма да ви пречи и ще работите по-бързо. Факт в обаче, че ще ви се наложи да вложите повече труд, за да придобие помещението добра визия.

За да покрие качествено латексът, много е важно да нанесете основа. Това е т.н. грундиране. Можете просто да разредите малко количество латекс с повечко вода или да използвате готов грунд. Вторият вариант е за предпочитане, понеже целите да запечатате стените и да осигурите добра основа за работа. Именно с такава цел е разработен и този грунд.

Докато нанесете тази основа до края, на първата стена тя вече ще е изсъхнала. Можете да започнете да нанасяте същинското латексово покритие. По време на работа ще прецените дали се разнася лесно или трудно. Ако имате проблем да получите равномерно покритие, вероятно трябва да разредите с още вода.

След няколко часа повърхността ще е достатъчно изсъхнала, за да прецените дали има нужда от ново боядисване. За стени, които никога не са били боядисване, със сигурност 1 или 2 ръце няма да са достатъчни. Боядисвайте, докато резултатът ви задоволи.

Грундиране на стена
Грундиране на стена

Боядисване на обитаван дом

Най-досадната част от процеса е да се разчисти пространството до степен, в която ще ви е удобно да работите. За да си спестите търкане и изморително почистване, постелете всичко със закупения найлон. Погрижете се да почистете добре праха и паяжините от стените, използвайки мека четка, перца или памучни кърпи.

Таванът трябва да е първата стена, която да боядисате. По този начин дори и да капнат неволни пръски латекс по стените, ще можете да ги коригирате. Използвайте вашият контейнер за латекс и телескопичният държач. Ще се уверите, че боядисването с тях е лесно, удобно и бързо.

Ако все пак ви е трудно, разпънете стълбата и боядисвайте от нея. Неудобството тук е, че за всяко топване на валяка трябва да слизате. За да не се изморите, намерете си помощник, който да ви подава валяка от земята.

Когато свършите с тавана, започнете с отсичането на стените. Можете да залепите лента тиксо на тавана или да използвате някоя от малките и тънки четки за тази цел. Насочете четката с дръжката към стената, а космите към тавана. Леко натискайте и боядисайте максимално дълга част от ръба, без да вдигате ръка. Движете четката хоризонтално, а не вертикално.

Отсичайте бавно и спокойно
Отсичайте бавно и спокойно

Бавната част свърши. След това можете да започнете да боядисвате с валяк. Разнасяйте латекса внимателно и старателно, не оставяйте натрупвания. Не се страхувайте да движите валяка в различни посоки, за да постигнете равна повърхност.

Погрижете се за използваните инструменти

Ало следващият ден ще е посветен отново на боядисването, погрижете се за четките и валяците. Увийте ги с найлон, за да не изсъхнат. Ако ги потопите във вода, преди да ги използвате на другия ден ги подсушете отлично. В противен случай има реална опасност да се разреди латекса с тази вода.

След приключване на целия процес отново трябва да отделите време за почистване. За да не ви се налага при всяко боядисване да си купувате всичко отново, просто измийте инструментите добре. Латексът се отмива лесно с вода, така че мисията е напълно възможна. Измийте, подсушете, приберете в найлонови торби и приберете контейнера, четките, валяците.

Почистете добре използваните инструменти
Почистете добре използваните инструменти