Строителство

Как се строи къща – 3 част

Избор на терен за строеж на къща

Много хора мечтаят за собствена къща, построена изцяло според техните желания, виждания и блянове. Това може да се случи единствено, ако се решат да започнат строителни дейности сами. Процесът не е лесен, не е бърз и не е евтин. Със сигурност е свързан с много бюрократични проблеми, нерви и напрежение, но правилното планиране би могло да го улесни в значителна степен.

Първият подготвителен етап преминава през няколко ключови момента, без които е невъзможно да започнете строителство, а още по-малко да узаконите готовия строеж на финала. Ето кои са те.

Бюджет за строеж на къща

Определянето на финансовите граници е от решаващо значение за успеха на вашия проект. Бъдете реалисти по отношение на средствата, с които разполагате. Предварително се информирайте във вашата банка какъв заем бихте могли да изтеглите и при какви условия. Оставете си възможности за реакция при неочаквани житейски ситуации – никой не е застрахован срещу тях.

Когато имате яснота за сумата, която можете да вложите в бъдещия строеж, е време за малко проучване. Проверете какви са цените за документи, такси, нужните разрешителни, строителни материали, наемане на бригада или фирма. Проучете пазара на имоти в съответния район – голи парцели, застроени такива, евентуално къща за ремонт.

Винаги добавяйте 25-30% за непредвидени разходи. Така ще знаете какви средства ще са ви нужни за мечтания строеж. Разпрострете плановете си в тези граници. Не е реалистично да предвиждате къща на три етажа на морския бряг например, ако разполагате с около 200 000 лв., нали?

Парцел за строеж на къща

  • Ако не разполагате със собствен парцел за строеж, изборът на подходящ такъв е изключително важен. Много неща са от значение – статут, комуникации, граници. Уверете се, че всичко с документите на терена е изрядно. Ако няма строежи в съседните имоти е добре да проверите дали се предвиждат такива. Един голям строеж може да скрие гледката ви. Освен това има отстояния от съседните имоти, както и ограничения във височината, които трябва да спазите.
  • Най-важно е обаче до избрания от вас терен да има осигурени комуникации – ток, вода, канализация. В противен случай ще ви се наложи да се погрижите сами за това, а средствата няма да са малко. В случай, че липсват такива, вие ще трябва да поставите трафопост за собствена сметка, след което да го дарите на съответното дружество със специален договор. По подобен начин стои въпросът с водата и канала.
  • Достъпът до имота също е ключов. Понякога за терени с изграден път до тях се търси по-висока цена, но това е резонно. Ако се наложи да изграждате асфалтирано трасе за ваша сметка, в никакъв случай няма да е по-изгодно.
избор на парцел за строеж на къща
Изберете си хубав парцел за строеж на къща
  • Проверете много добре дали през бъдещата ви собственост не преминават комуникации на някое дружество – ТЕЦ, електроразпределение и т.н. Ако това е така, строеж на къща няма да ви бъде разрешен. Така стоят нещата и с монтирани в близост далекопроводи и електрически стълбове.
  • Теренът трябва да е в регулация УПИ – проверете това в общината или в кадастралната служба. В противен случай ще са ви нужни още средства и време, за да го вкарате в регулация.
  • Типът почва ще даде насоки какъв тип бетон да се използва при бъдещия строеж. Избягвайте места с голяма денивелация. За да я компенсирате ще се наложи да изливате големи основи, а това са още пари.
  • Не на последно място ще споменем наличието на дървета в района. Тяхното отстраняване също изисква средства, но и специално разрешение. Има обаче дървесни видове, които са забранени за отсичане, а това може да обърка изцяло плановете ви. Поискайте компетентна оценка преди закупуването на терена.
  • Търсете парцели с правилна форма. Така ще е по-лесно да ситуирате жилищната част на добра позиция, както и да оформите хубава открита част около нея.
Проучете добре терена
Проучете добре терена

Покупка

Изборът е направен, всичко е проверено и сключвате сделка по покупко-продажбата. Преди да започнете да строите къща обаче ви предстои още един подготвителен етап. Той включва събиране на необходимите документи за целта.

Всичко за Втори етап можете да прочетете Виж тук ЧАСТ 4